LES RELACIONS PÚBLIQUES A INTERNET
Post de Formació, per Montserrat Peñarroya
Especialista en Marketing Digital Turístic, autora de “Marqueting Electrònic per a Turisme Cultural” de l’Editorial Vitel•la
Les relacions publiques són una eina de comunicació de marketing amb una gran capacitat per ser l’alternativa a la publicitat, ja que el seu cost és sensiblement inferior i ofereix àmplies possibilitats de comunicació segons el disseny que obtingui cada acció.
Els públics objectius de les accions de relacions públiques d’una empresa turística poden ser molt variats: els clients, els accionistes, els propis treballadors del nostre establiment, els proveïdors, els mitjans de comunicació, els sindicats, els líders d’opinió, l’administració pública, els col•legis professionals i similars, etc.
Definim com a relacions públiques les accions concebudes com un esforç planificat i sostingut per mantenir relacions de confiança i credibilitat entre l’empresa i els seus diversos públics objectius.
Observem doncs que l’objectiu bàsic de les relacions públiques és aconseguir “credibilitat” i “confiança” per part dels públics d’una empresa. Per això s’utilitzen diverses tècniques de difusió i propagació, informant a temps i quan es considera oportú, sobre les persones o organitzacions de les que es desitja informar.
Les relacions públiques es serveixen d’eines com:
• Emissió de comunicats de premsa.
• Comunicacions internes i externes amb diferents segments del nostre públic objectiu (treballadors, accionistes, associacions de consumidors, etc.).
• Contactes amb líders d’opinió i clients.
• Relacions amb els mitjans de comunicació.
• Relacions amb organitzacions socials (que poden servir de base per al patrocini d’esdeveniments).
A Internet les relacions públiques es realitzen també utilitzant aquestes tècniques però prenent com a suport les pàgines web, els diaris online, els blogs, les xarxes socials, etc.
Les accions de relacions públiques a més de ser una bona manera de donar a conèixer el nostre establiment, i si estan ben fetes, ajuden a millorar el posicionament a buscadors (SEO) perquè ens aconsegueixen enllaços des de pàgines web de tercers (els diaris i els blogs on publiquem), així que el seu efecte és doblement important.
Les notes de premsa online, a més, tenen l’avantatge que queden “per sempre més” penjades a Internet. Per tant, quan algú utilitza un cercador pot arribar a elles i llegir sobre nosaltres en qualsevol moment.
Així que veiem que les RRPP online tenen 3 avantatges:
1. Ajuden a modelar la imatge del nostre establiment i, per tant, ens ajuden a aconseguir notorietat de marca.
2. Ajuden a atraure trànsit al nostre lloc web perquè quan la gent llegeix sobre el nostre establiment, llavors va a Google a buscar més informació sobre nosaltres (podrem observar fàcilment aquest fenomen revistant la nostra analítica web i veient les entrades des de Google cap al nostre site, el mateix dia i els dies següents, d’haver publicat una nota de premsa online).
3. Ajuden a millorar el posicionament a buscadors (SEO) perquè milloren el nostre PageRank, sempre que aconseguim publicar un enllaç cap al nostre lloc web.
¿Però com realitzar RRPP online?
L’ideal és contractar una empresa especialitzada en aquest tipus de comunicació, però si això no és possible, és millor que algú del nostre departament de marketing redacti una bona nota de premsa i la envií a totes les publicacions online que fan referència al nostre tipus de productes o serveis. Això inclou als bloggers especialitzats en turisme i persones rellevants a les xarxes socials. És ideal crear una petita base de dades amb tots els emails dels responsables d’aquests portals i enviar-los les notes a ells. Tot i que també és important establir una relació personal amb ells (tot i que sigui a través d’una pantalla).
No fer spam
S’ha d’anar en compte per no ser considerat spamers. Spam és l’enviament de correus massius a persones que no ho han sol•licitat. D’aquí que si creem una base de dades a la que enviem regularment notes de premsa s’ha de gestionar amb compte, estant atents de no molestar a ningú i donar-la d’alta a l’Agència de Protecció de Dades si la volem utilitzar amb regularitat.
Al món offline, les relacions públiques solen realitzar-se a través d’una agència de comunicació especialitzada. A Internet, la meva recomanació és que també es faci a través d’una agència especialitzada, excepte en el cas de les relacions a través de xarxes socials i d’eines 2.0, ja que penso que el contacte de l’establiment directament amb l’usuari és molt enriquidor per ambdues parts i aconsegueix transmetre la “credibilitat” i la “confiança” que té com a objectiu aquesta eina.
Els avantatges de les relacions públiques respecte a la publicitat són diverses: costos de difusió més baixos, possibilitat d’explicar amb més claredat el missatge que es vol transmetre, possibilitat d’adjuntar una gran quantitat de material complementari (informes, estudis, major quantitat d’imatges, etc.) i control directe de la transmissió del missatge.
El cost de contractar una agència de relacions públiques online és sensiblement inferior al d’una agència especialitxada en offline. Mentre que fora de la xarxa el cost mínim sol ser de 2.000€ al més, a Internet podem trobar agències de relacions públiques especialitzades en el medi online a partir de 350€ al mes. En els dos casos, l’agència ens sol•licitarà un compromís de 6 mesos, ja que aquesta tècnica obté major resultats amb accions a termini mitjà. Per a resultats a curt termini, és millor utilitzar la publicitat o les promocions de venta.
A la pròxima columna tractarem el patrocini, el mecenatge i l’esponsorització com a eines de comunicació de marketing a Internet.
Ens veiem llavors.
Montserrat Peñarroya. Especialista en Marketing Digital Turístic i Professora de la UAB i el CETT