American Airlines encén la guerra amb les agències de viatges online
La pugna entre aerolínies i agències de viatge online està més encesa que mai, des de que American Airlines va decidir prescindir d’Orbitz i Expedia, dos dels principals portals de vendes de viatges. L’objectiu de l’aerolínia americana: vendre tots els bitllets a través del seu propi web, per tal d’estalviar-se les comissions que li cobraven aquests portals. El problema: això ha desencadenat una guerra oberta entre l’aerolínia i les agències online, a la qual també s’hi ha sumat la central de reserves Sabre, que actualment es troba en litigi amb American Airlines.
Tot va començar quan l’aerolínia americana, que actualment té un acord de negoci amb Ibèria i British Airways, va deixar de vendre bitllets a través d’Orbitz el passat 21 de desembre, i d’Expedia, el passat 2 de gener, adduint que les comissions que els pagava eren massa altes.
Sabre, que, d’una banda, és propietària de l’agència online Travelocity i, de l’altra, gestiona un dels principals sistemes de distribució de bitllets a les agències de viatges, el GDS, va reaccionar immediatament. La central de reserves va fer desaparèixer l’aerolínia americana dels llocs més visibles del seu sistema, al mateix temps que li augmentava considerablement el cobrament de comissions pel servei.
Cal tenir en compte que la majoria de vendes de bitllets d’avió es canalitzen a través dels sistemes de distribució GDS, que aglutinen l’oferta de centenars d’aerolínies i fan arribar la informació a les agències de viatge, facilitant-los la comparativa de preus. Sabre és, en aquest sentit, la central de reserves que té la GDS més gran dels EUA.
L’enfrontament ha acabat als tribunals, ja que American Airlines ha denunciat Sabre, i també Travelport -la central de reserves que és propietària d’Orbitz-, perquè considera que ambdues han dificultat intencionadament la venda de bitllets a través dels seus sistemes de reserva, cosa que ha perjudicat tant la seva reputació com el seu negoci, ja que els ha provocat “pèrdues irreparables”.
American Airlines, que és la tercera aerolínia més important dels Estats Units, no està sola en aquesta guerra oberta amb les agències online. Delta Airlines, la segona companyia aèria més important a Amèrica, també va decidir, fa uns mesos, deixar de vendre els seus bitllets a través d’alguns portals.
D’altra banda, agències de viatge online, centrals de reserva, i altres sistemes de distribució de viatges s’han unit recentment en la coalició anomenada “Open Allies for Airfare Transparency”. Encara que en el seu web afirmen que no són una coalició antiaerolínia, sí que s’oposen a la voluntat de les companyies aèries d’esquivar els canals de distribució de reserves existents, ja que consideren que això dificulta la comparativa de preus i, per tant, la lliure elecció per part dels viatgers.