superior

Terra de Comtes i Abats

Centre d’Interpretació del mite del Comte Arnau, jornada de portes obertes

El Centre d’Interpretació del mite del Comte Arnau dóna les claus per a entendre l’origen i l’evolució d’aquest personatge -símbol mític de Catalunya- des d’una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura. Els propers 26 i 27 de febrer, el Centre, situat al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses, celebrarà jornades de portes obertes.

A través d’audiovisuals interactius, escenografies, plafons retro il•luminats, es dóna a conèixer la cançó, la llegenda i com el Comte Arnau va esdevenir un mite que perdura en el temps.

El comte Arnau és un dels símbols mítics de Catalunya, indissociablement unit a Sant Joan de les Abadesses i també focalitzat a altres llocs de la comarca. L’exposició permanent, integrada en el projecte “Terra de Comtes i Abats”, està dividida en tres grans apartats dedicats, respectivament, a la cançó popular que dóna origen a la llegenda, al contingut d’aquesta i a la seva expansió i, finalment, a la construcció del Comte Arnau com a mite, amb la seva corresponent repercussió cultural.

Un mite destacat

Des d’aquest Centre d’Interpretació es contribueix a la continuïtat del mite del Comte Arnau, figura clau de les arrels de Catalunya. La cançó i la llegenda potser s’haguessin perdut si no hagués estat pel treball de trobadors, escriptors i músics que van recuperar el mite i van començar a recrear el personatge. Els diferents moviments artístics i literaris van perfilar un nou Arnau, adaptat als gustos i estètiques de cada moment.

El Comte Arnau està present en el folklore, la història i la literatura catalana on arribarà a protagonitzar grans obres com les de Joan Maragall i Josep M. de Sagarra.

El mite del Comte també continua viu per als habitants de la comarca que anualment, durant els mesos de juliol i agost, celebren a Sant Joan de les Abadesses el Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau. Aquest cicle consisteix en la representació escènica de la llegenda del mite i es complementa amb activitats de dansa i música relacionades amb la llegenda.

Terra de Comtes i Abats és un producte turístic dissenyat per a la promoció de la comarca del Ripollès (Girona) i ha sorgit amb l’objectiu de donar valor, des d’una perspectiva sostenible, al patrimoni cultural i natural del Ripollès, i als recursos vinculats als orígens de Catalunya.

Els orígens del Palau de l’Abadia

La història de l’edificació està estretament vinculada a la de Sant Joan de les Abadesses. El Palau de l’Abadia, tal i com el veiem ara, és el resultat d’una successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV, quan l’abat Pere de Soler dóna forma a les dependències del monestir, en les quals ell tenia la residència. Serà un altre abat, Arnau de Vilalba, qui al segle XV ennoblirà el casal amb elements d’estil gòtic i la construcció del petit claustre que comunica amb les diferents parts del palau.

Quan el monestir deixa d’acollir als canonges agustinians i quan desapareix la figura de l’abat, l’edifici entra en un període de decadència. Amb la desamortització de Mendizábal, el 1835, passa a ser propietat de l’Estat i després, de l’Ajuntament. Al llarg del segle XIX i XX, té múltiples usos, des de presó a caserna, escola, habitatge, local d’entitats i seu provisional de l’Ajuntament. El 1933 es presenta un gran projecte de restauració, però la Guerra Civil l’estronca. Les reformes es reprenen als anys 80 i, en diferents etapes, arriba fins als nostres dies. ripolles@promotourist.com

Back to top button