superior

Terra de Comtes i Abats

Gastronomia i mites medievals per a una escapada única al Ripollès

La comarca del Ripollès acull una rica i variada oferta gastronòmica i cultural per als seus visitants durant tot l’any 2011, amb la promoció del seu producte turístic “Terra de Comtes i Abats”, que destaca el mite del Comte Arnau.

Per qui desitgi aprofundir en aquest personatge i en els mites medievals, el Consorci Ripollès Desenvolupament i quatre ajuntaments del Baix Ripollès, concretament Campdevànol, Gombrèn, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, impulsen el producte turístic “Terra de Comtes i Abats”. Aquesta iniciativa pretén donar valor, des d’una perspectiva turística sostenible, al patrimoni cultural i natural del Ripollès, i els recursos tangibles i intangibles vinculats al concepte i als orígens de Catalunya.

En aquesta comarca trobem la llegenda dels Nou Barons de la Fama i de l’Otger Cataló; les figures extraordinàries del Comte Guifré el Pelós, l’Abat Oliva, l’abadessa Emma o el mite del Comte Arnau. Tots aquests arguments han propiciat que el Ripollès hagi estat considerat el bressol de Catalunya.

Els punts forts de l’activitat turística de “Terra de Comtes i Abats” són el conjunt arqueològic del Castell de Mataplana i el Santuari de Montgrony, a Gombrèn; el Palau de l’Abadia i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, i evidentment, el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll. Tots aquests llocs disposen de l’equipament necessari per aconseguir un producte turístic d’alt nivell, com la creació de centres d’interpretació i espais museïtzats i l’adopció d’una senyalització específica.

A l’actualitat, ja es pot visitar el centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, situat en el Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses.

Dades de visitants

Segons les últimes dades disponibles, un 65,3% dels visitants al Baix Ripollès viuen a Catalunya (dels quals més d’un 46% resideixen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona), el 19,6% de la resta d’Espanya (un 7,3% de Madrid, un 6,5% de València i el 5,8% restant del País Basc), un 5,7% procedent de França i un 9,4% de la resta de països. La tipologia de visitants del Baix Ripollès és la següent:

Excursionista cultural: Persona interessada en el mite del Comte Arnau i el Comte Guifré El Pelós, l’art Romànic i la vida medieval a Catalunya. Procedeix dels nuclis urbans de la província de Barcelona i del Pirineu de Girona. No pernocta a la zona, visita de dos a tres monuments i es desplaça amb vehicle particular amb la parella o en família. S’informa a l’oficina de turisme de Ripoll o a Internet i coneix el producte a través dels mitjans de comunicació o de guies especialitzades.

Turista cultural català: Interessat en el món medieval, el mite del Comte Arnau i el Comte Guifré El Pelós, els orígens de Catalunya, i amb una vinculació afectiva a la llegenda. Les seves motivacions principals són la cultura, la gastronomia i la naturalesa de la comarca. Prové de qualsevol punt de Catalunya i passa dos dies al Ripollès. S’allotja en establiments de turisme rural, es desplaça amb vehicle particular i viatja en parella o en família. Coneix el que va a visitar a través dels mitjans de comunicació i les guies especialitzades i s’informa a les oficines de turisme del Ripollès i a Internet.

Turista cultural estranger: Està motivat pel patrimoni de la zona, les tradicions i la història de la comarca i arriba ben informat sobre els atractius que trobarà a la zona. Principalment prové de països europeus, i en menor mesura de Japó, Estats Units i Israel. Passa de dos a tres dies a la zona i s’allotja en establiments de turisme rural i en albergs. Visita tots els centres interpretatius del projecte. Es desplaça amb vehicle particular amb amics o família. Coneix la zona a través de revistes especialitzades, Internet i agències de viatges. Un cop a la comarca, s’informa a les oficines de turisme i al seu lloc d’allotjament. Informació emesa per Terra de Comtes i Abats. ripolles@promotourist.com

Back to top button