superior

AAVV i TTOO

L’OCU se suma a les agències de viatges en demanar a Europa que suspengui el registre de viatgers

El Partit Popular ha assegurat que continuarà pressionant a Europa per evitar que la mesura entri en vigor en la seva forma actual

Les principals associacions d’agències de viatges i l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han sol·licitat la suspensió cautelar del registre de viatgers imposat pel Reial decret 933/2021, ja que consideren que vulnera la privacitat dels consumidors i excedeix els límits de la normativa europea de protecció de dades.

La Unió Nacional d’Agències de Viatges (UNAV), l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) i la Federació Empresarial d’Associacions Territorials d’Agències de Viatges Espanyoles (FETAVE) argumenten que el registre imposa obligacions excessives a les agències i establiments turístics, especialment a les petites i mitjanes empreses. A més, les dades requerides inclouen informació personal sensible, com ara dades bancàries, cosa que suposa una càrrega administrativa desproporcionada.

Davant aquestes queixes, la Comissió Europea ha iniciat una investigació per determinar si el decret incompleix el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) i si contradiu l’objectiu de la UE de reduir la càrrega administrativa en el sector turístic en un 25 %.

El comissari de Justícia de la UE, Michael McGrath, ha confirmat que la Comissió Europea està avaluant la legalitat del RD 933/2021. En aquest sentit, ha recordat que la UE busca simplificar normatives i reduir les exigències burocràtiques per a les empreses turístiques, especialment per a les pimes, i no incrementar-les amb noves regulacions excessives.

Davant aquesta situació, les associacions d’agències de viatges insten el Govern a paralitzar l’aplicació del registre fins que Brussel·les emeti un veredicte definitiu.

Per la seva banda, el Partit Popular Europeu (PPE) ha pres posició contra el decret. Dolors Montserrat, portaveu del PP al Parlament Europeu, ha denunciat el que ha anomenat el “Gran Germà de Marlaska”, en referència al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, acusant el govern espanyol de voler “controlar-ho tot” en perjudici de la privacitat dels ciutadans. Segons Montserrat, aquesta normativa imposa fins a 43 requisits d’informació personal als viatgers, amb possibles sancions de fins a 43.000 euros per incompliment.

Articles relacionats

Back to top button