superior

Empreses

El Govern imposa el registre obligatori de dades del sector turístic malgrat el rebuig del sector

Allotjaments i agències de viatges hauran de gestionar registres paral·lels per a la policia nacional i la catalana

Aquest dilluns, 2 de desembre de 2024, entra en vigor el Reial Decret 933/2021, que imposa noves obligacions al sector turístic per recollir i comunicar dades personals dels clients. Aquesta normativa, que afecta allotjaments turístics, agències de viatges i empreses de lloguer de vehicles sense conductor, ha generat fortes crítiques pel seu elevat impacte administratiu i els conflictes derivats de la doble exigència policial a Catalunya.

La polèmica duplicació de registres a Catalunya

A nivell estatal, el Reial Decret estableix que les dades han de ser enviades a la plataforma nacional SES Hospedajes del Ministeri de l’Interior. No obstant això, a Catalunya, la Generalitat ha implementat un registre propi gestionat pels Mossos d’Esquadra, exigint a les empreses que comuniquin la mateixa informació a dos sistemes diferents.

Jordi Martí, president d’ACAVE, ha qualificat aquesta situació com a “un greu despropòsit” i ha alertat que “la dualitat de registres no només complica la gestió, sinó que incrementa el risc d’errors i duplicitats”. Segons Martí, això afecta especialment les agències de viatges, que operen amb clients de diferents regions i ara han de fer front a una burocràcia encara més complexa.

Crítiques del sector: una normativa desproporcionada

El sector turístic ha expressat una oposició contundent al decret, considerant que les obligacions imposades són desproporcionades. Les patronals denuncien que la quantitat de dades requerides —com telèfons, correus electrònics, mitjans de pagament i fins i tot la relació de parentiu en el cas de menors— augmenta el risc d’incompliment de la normativa europea de protecció de dades.

Mercedes Tejero, gerent de CEAV, ha lamentat que el govern espanyol hagi ignorat les seves peticions de revisió i assegura que “el sector no podrà assumir aquesta normativa en els terminis establerts”. Les principals patronals han anunciat que exploraran accions legals contra el decret i han reclamat novament una moratòria.

El Govern defensa la mesura i tira endavant

Malgrat les crítiques, el Ministeri de l’Interior ha confirmat que la normativa entrarà en vigor sense modificacions. Segons el Govern, el Reial Decret és essencial per reforçar la seguretat ciutadana i prevenir activitats il·legals. La Generalitat, per la seva banda, justifica el registre dels Mossos per la necessitat de mantenir el control policial dins del seu àmbit competencial.

Fonts oficials del Ministeri han destacat que ja s’han adaptat sistemes informàtics i que les empreses disposaran d’un període transitori fins al 31 de gener de 2025 per complir amb els nous requisits. No obstant això, les multes per incompliment podrien arribar als 30.000 euros, un fet que preocupa especialment a les petites i mitjanes empreses.

Articles relacionats

Back to top button