Posen 16 càmpings catalans als peus dels cavalls pel risc d’inundació
El sector critica que es posi el focus només en el sector del càmping quan el risc d’inundacions afecta zones urbanes molt poblades
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té identificats una quarantena de càmpings que es troben en zones inundables. A la zona dels Pirineus de Lleida i a la desembocadura del riu Tordera entre els municipis de Blanes i Malgrat de Mar es troben els punts de major risc.
En aquest sentit, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat la seva preocupació sobre la seguretat de determinades instal·lacions turístiques situades en zones inundables a Catalunya. En concret, 16 càmpings, majoritàriament situats a l’Alt Pirineu i algunes zones del litoral, han estat identificats com a punts de risc. Això representa el 4% del total de càmpings a Catalunya. Segons Illa, en cas de situacions d’alerta per inundacions, aquestes àrees poden posar en perill la seguretat de les persones.
Actuació amb determinació
Després de les devastadores inundacions causades per la DANA a la Comunitat Valenciana, el Govern català diu que no seria comprensible no prendre mesures per la seguretat de les persones i està accelerant els treballs per actualitzar els mapes de risc de zones inundables de Catalunya. Després de la sessió de Govern dels dimarts, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha insistit en la necessitat d’aplicar mesures “quirúrgiques” per minimitzar els riscos en aquests càmpings, i ha afirmat que l’executiu actuarà “amb determinació” quan les proteccions no siguin possibles o els serveis d’emergència no puguin accedir-hi en cas de desallotjament.
“Alarma innecessària”, diu el sector
La Federació Catalana de Càmpings ha defensat el compromís del sector dels càmpings per la seguretat dels seus clients i ha lamentat la “lleugeresa” amb què s’està tractant el risc d’inundacions en els càmpings, criticant l’“alarma innecessària” generada per la Generalitat. La federació ha recordat que el sector porta des de 2015 en converses amb l’administració per millorar la gestió i compatibilitat dels usos de les zones inundables on es troben alguns càmpings.
El president de l’entitat, Miquel Gotanegra, demana que s’actualitzin els mapes de riscos de l’ACA perquè algunes de les informacions estan desfasades i magnifiquen el problema quan la realitat és de “risc lleu”. Gotanegra ha posat com exemple de des actualització el fet que la Generalitat tingui identificats càmpings que ja estan tancats, o d’altres que han fet modificacions que no estan recollides en els seus informes.
En aquest sentit, el sector també ha destacat que, malgrat que el 2018 es va redactar una instrucció tècnica per a l’elaboració de plans d’autoprotecció, no s’ha aconseguit homologar cap pla per als càmpings situats en zones inundables. Segons la federació, la problemàtica de les inundacions afecta diverses zones urbanes molt poblades, i critiquen que es posi el focus només en el sector del càmping.
El Govern ja ha mantingut contacte amb la Federació Catalana de Càmpings per discutir possibles solucions, com la reubicació o compensació de les instal·lacions afectades, assegurant que es respectarà la “màxima seguretat jurídica”.
Els càmpings catalans en perill en estar situats en zones inundables