superior

Empreses

La frustrada operació de compra d’Air Europa

IAG retira definitivament el seu interès per l'aerolínia i tanca la porta també pel futur immediat

La compra d’Air Europa havia esdevingut un “culebrot”. Inicialment IAG -matriu d’Iberia- tenia un acord per adquirir a Globalia el 80% de l’aerolínia. Ara fa dos anys, l’agost del 2022, va aconseguir-ne el 20%.

El hòlding format per British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus, LEVEL, IAG Loyalty i IAG Cargo fa marxa enrere perquè les exigències de les autoritats europees de la Competència davant de la fusió fan que l’operació no tingui sentit. D’inici IAG estava disposada a cedir més de la meitat de les rutes d’Air Europa per evitar posicions de domini, però segons afirma el màxim responsable de la companyia no ha estat suficient. La Comissió investigava si la fusió restringia la competència als serveis aeris de passatgers a Espanya i en rutes de curta i llarga distància que connecten Espanya amb altres països.

IAG, doncs, no completarà la fusió perquè creu que l’operació resultant ja no generaria benefici als accionistes. El canvi de postura suposarà el pagament de 50 milions d’euros a Globalia com a indemnització.

Iberia continuarà competint amb Air Europa a Espanya. L’aerolínia de Globalia, malgrat l’operació frustrada, defensa que és una companyia rendible i que compta amb una estratègia de futur que continuarà potenciant jugant un paper important en la connexió d’Europa amb Amèrica.

Les organitzacions de consumidors com OCU i CECU han celebrat la decisió d’IAG perquè la fusió perjudicava els passatgers. Corrien el risc d’enfrontar-se a tarifes aèries més elevades, menys possibilitats de triar rutes i serveis de pitjor qualitat, argumenten.

Paralitzada la fusió d’Iberia i Air Europa

Articles relacionats

Back to top button