5 anys de liberalització ferroviària
Amb l’entrada el 2019 de nous operadors ferroviaris d’alta velocitat a Espanya, la competència ha permès rebaixar el preu del trajecte Madrid-Barcelona en un 65%. L’ús de l’alta velocitat s’ha multiplicat per tres aquests cinc anys, dels 10 milions anuals als 31 milions del 2023.
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) avala l’impacte positiu que ha generat la liberalització. Si quantifiquem econòmicament el benefici per als consumidors que ha suposat la competència, la CNMC ho estima en 343 milions d’euros de benefici.
Les quatre marques comercials que operen a Espanya –AVE, Avlo (totes dues de Renfe), Ouigo i Iryo–, han permès als usuaris viatjar més, amb més opcions horàries i més barat. Les companyies han introduït preus reduïts i trams especials per a viatgers infantils.
Fixant-nos en els tres corredors liberalitzats d’alta velocitat (Madrid-Barcelona, Madrid-Sevilla i Madrid-València) el canvi entre l’època de monopoli de Renfe i l’actual és molt destacat. L’oferta de places s’ha incrementat un 60% i les 118 freqüències diàries superen molt les 76 del 2019.
El bitllet s’ha anat reduint més als corredors en què es va introduir abans la competència. Segons la plataforma de reserves Trainline, el preu mitjà del bitllet és de 35 euros. A la ruta Madrid-Barcelona ha baixat un 65%, a la ruta Madrid-València el descens del preu ha estat del 44%, i a la ruta Madrid-Sevilla/Còrdova del 35%.
Aquí pots consultar el “Balanç de la liberalització del transport de viatgers per ferrocarril” de la CNMC