El turisme més enllà de la crisi
Al sector turístic li cal ser encara més competitiu si vol afrontar amb èxit, no només la crisi conjuntural, sinó la profunda transformació de l’economia. Aquesta és la principal conclusió de professionals i experts que participaren el passat 14 de maig en la jornada “L’economia del turisme: nous reptes a Catalunya”, organitzada per la sectorial de turisme del PSC.
La globalització, conseqüència de la integració econòmica, els canvis tecnològics i la hiperconnectivitat, transformaran més els models de negoci turístics. Per a, Javier Pérez-Tenessa, fundador i conseller delegat d’E-Dreams, els avantatges són clars: el sector de la distribució on line no ha deixat de créixer, tot i les crisis, i manté una productivitat 10 vegades més alta que els altres canals; aquesta és la gran revolució d’Internet, juntament amb una major interconnexió, molt més enllà que un simple catàleg de serveis.
La qualitat, emmarcada en la sostenibilitat i un entorn d’acollida òptim, va ser l’eix de la intervenció de Francisco Carnerero, president d’ACAV. Davant de l’augment de la competència i d’unes ofertes turístiques similars en el nostre entorn, Carnerero advoca per un turisme experiencial simple i poderós: el de viure la qualitat turística. Això és tradueix un espai sostenible, acollidor, òptim i un servei personalitzat, que són factors de repetició i repetició. La competència de preu és a la llarga insostenible, va advertir i qüestionà els productes turístics que amaguen especulacions immobiliàries darrera seu.
Marcel Prunera, director general de Promoció Econòmica del departament d’Economia, proposà entre d’altres mesures, redimensionar les empreses del sector per poder fer front a la globalització amb més fortalesa i més volum. El diputat al congrés Félix Larrosa incidí en la millor gestió del talent del sector i un augment de la intel•ligència turística que doni eines per la comprensió del present i la previsió del futur.