Definitivament els fons europeus no han ajudat les petites empreses turístiques
Tot i els anuncis de les administracions informant de la pluja d'inversions que procedien dels Next Generation les Pimes no han detectat que els estigui beneficiant
El sector turístic ja va manifestar els dubtes sobre com els milers de milions dels fons europeus es traslladarien en ajudes per a les empreses turístiques.
Tant el govern central com els autonòmics han anunciat projectes d’inversió importants a càrrec d’aquests fons: grans planificacions, grans estratègies, grans canvis productius, disruptius…, però que han deixat fora les petites i mitjanes empreses del sector turístic.
Quan més ho necessitaven, afectats per la pandèmia, va ser de gran ajuda la flexibilitat amb els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Però la queixa d’algunes veus empresarials és que aportacions d’ingressos directes perquè cada negoci transformi o modernitzi el negoci com a millor consideri “res de res”. “És una cosa que ja ens teníem i que de fet ja havíem manifestat de manera pública i lamentablement la realitat ens ha donat la raó”.
Els professionals particulars, de microempreses, aquells que no tenen veu i que no formen part de la representació de cap associació empresarial coincideixen en el mateix: “aquí estem intentant treure els negocis endavant totalment sols, de tant en tant parlem amb el nostre gestor perquè ens ajudi a tramitar algun d’aquests ajuts que veiem a la premsa o que ens distribueix l’associació, però al final la realitat és que tot és burocràcia i tramitacions”.
Invertir en eficiència energètica a la babalà no sembla el més intel·ligent i encara menys el més transformador
Les propostes de transformació energètica que són una de les contemplades en els fons, per exemple, són molt necessàries i compartides per part de l’empresariat, com també són conscients de la importància de la digitalització -encara que si un sector econòmic sap de digitalització és precisament el turístic- Des de fa molt de temps el turisme utilitza eines al camp de la gestió de reserves i contractació molt avançats.
“Al capdavall, només van orientades a algun petit aspecte del nostre negoci. Passar la factura de canvis d’ordinador o per comprar un nou programa informàtic quan el que tenim ja ens funciona bé i invertir en eficiència energètica a la babalà no sembla el més intel·ligent i encara menys el més transformador”, afegeixen.
Sembla que el sector turístic només el formen les companyies ben connectades amb alguna associació i amb l’administració. Dels Next Generation no en tinc notícies
Des dels negocis turístics coincideixen a donar per perduda l’oportunitat dels Next Generation i ja no pensen en cap ajuda. “El cert és que sempre ha estat així, ens hem espavilat nosaltres mateixos amb les nostres empreses, aquí ningú no ha ajudat per res. Res per a nosaltres, segur que les grans empreses ben connectades i amb capacitats per influir als governs sí que s’han endut un bon pastís”, resumeix un empresari.
Seguint amb la seva exposició explica que pels que decideixen “sembla que el sector turístic només el formen les companyies ben connectades amb alguna associació i amb l’administració” i les identifica amb “aerolínies, les OTAs, les grans cadenes hoteleres i algunes empreses de tecnologia a les quals no hem vist per aquí però que amb l’etiqueta de turisme s’estan beneficiant d’aquests fons europeus”.
Aquest empresari està esperançat en la recuperació de la situació com ho ha fet aquest estiu quan s’ha vist la llum després de la pandèmia. “Després d’haver viscut uns temps com no havíem viscut mai veiem que els nostres clients ens tornen a visitar. Dels Next Generation no en tinc notícies, d’ells sí”, conclou.