“El turisme del futur serà sostenible o no serà”
Una declaració que resumeix un dels punts sobre els que ha pivotat el Fòrum d’Ecoturisme de Catalunya
“Redescobrim els nostres espais naturals” ha estat el lema el III Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat que ha reunit 200 professionals a Mollerussa i l’Estany d’Ivars el 6 i 7 d’abril. Els assistents han identificat una de les amenaces més importants que ha de combatre el turisme en els espais naturals: la massificació. En aquest sentit, s’ha parlat de passar de la fase de l’ordenació al de la gestió com l’element per superar les amenaces.
“Catalunya vol ser líder en el mercat de l’Ecoturisme”. Aquest és l’objectiu que ha marcat la directora general de Turisme, Marta Domènech, durant la celebració del III Fòrum ENS. “Pretenem definir un pla d’accions que segueixi posant en valor l’ecoturisme a Catalunya i posicionant la destinació com un territori que vetlla per preservar els seus espais naturals i en promou una descoberta sostenible i regenerativa. El Pla d’Ecoturisme planteja reptes i nous objectius que permeten redescobrir els espais naturals d’una manera sostenible i responsable, saludable, inclusiva i guiada”, ha declarat.
Qui no contempli a la seva proposta de valor el model de turisme responsable, ambientalment sostenible i socialment inclusiu difícilment tindrà recorregut, ha defensat Domènech, qui ha afirmat que “el turisme del futur serà sostenible o no serà”. Així, com a línia mestre de futur la directora general ha identificat la sostenibilitat com un dels reptes del nou model turístic de Catalunya; “un model turístic català transformador, regeneratiu i circular que apostarà clarament per fomentar un turisme més ètic, innovador i responsable”, ha conclòs.
L’Organització Mundial del Turisme (OMT) calcula que un 20% del turisme a nivell global és ecoturisme o turisme en entorn natural. Per la seva banda, l’Agència Catalana de Turisme defineix el perfil de l’ecoturista que visita Catalunya el d’una persona d’entre 30 i 50 anys, que aprecia l’entorn natural, fa rutes i visites guiades (tant a la natura com en recursos culturals) i busca experiències relacionades amb la flora i la fauna de la zona. S’allotja en hotels i cases de turisme rural i acostumen a fer estades d’entre 2 i 4 nits a la destinació. Acostumen a ser parelles o famílies amb fills, procedents principalment de Catalunya, però també de la resta d’Espanya, França, Alemanya, el Benelux i els països nòrdics.