El Pallars i les valls del Montcau busquen nous productes turístics
Les llegendes, la producció de sal i les tines, objecte d’estudis per tal d’explotar-los com a reclams turístics.
L’estudi “Reptes i oportunitats per al turisme de les comarques lleidatanes: el Pallars Sobirà” destaca els recursos naturals, l’artesania, les llegendes i l’activitat salinera com a elements per millorar l’oferta turística actual. “Muntanyes de llegenda” seria el lema triat amb què es pretén transmetre la quantitat i bellesa d’espais naturals i paisatges, la descoberta del patrimoni immaterial del territori –mites, llegendes, festes i tradicions-, i la possibilitat de viure experiències úniques.
La recuperació de l’activitat de les salines a Gerri de la Sal; l’obertura d’un balneari; la potenciació del senderisme; la creació d’una xarxa de museus; la constitució d’un nou centre BTT; la promoció d’una escola de pastors; i la potenciació del patrimoni cultural oral (llegendes i tradicions), són alguns dels projectes a desenvolupar.
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, una àmplia oferta d’allotjament; el nombre d’empreses d’esports d’aventura, el romànic, les falles, els nuclis històrics i els monuments són els principals punts forts de la comarca lleidatana que vol incentivar encara més el seu sector turístic.
També a la província de Barcelona, en aquest cas a les valls del Montcau, es busquen fórmules singulars per tal de promoure el turisme. L’objecte d’estudi han estat les tines de Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara que podrien protagonitzar una ruta turística. El Pla director es basa en quatre grans eixos de treball: la recuperació i rehabilitació de les tines amb el seu inventari, facilitar l’accés als visitants, la temàtica (amb una bona senyalització i explicació), i crear una autèntica xarxa de senders de les tines.
El diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, ha remarcat la “singularitat especial” de les tines i ha dit que “només hi ha un lloc al món on es poden veure i això fa que sigui un projecte que aferma la capacitat d’atraure públic”.
Fins ara, el Consorci per a la Promoció Turística de les Valls del Montcau ha calatogat 125 tines al seu territori, de les quals el 40% han estat rehabilitades. Les tines son construccions cilíndriques de pedra, impermeabilitzades interiorment amb rajoles que servien per dipositar raïm i trepitjar-lo per tal de fer vi ‘in situ’, en comptes de traginar les portadores pels difícils camins de les valls del Montcau. Actualment es poden visitar les tines de la Vall del Flequer i les de la riera de Mura a Sant Esteve de Vila-rasa, amb sortida des del Centre d’Interpretació del Pont de Vilomara.