Crearan la ‘Q’ de qualitat específica per a empreses de turisme actiu
El Govern espanyol ha anunciat la posada en marxa de la marca ‘Q’ perquè les empreses de turisme actiu puguin adaptar-se a uns estàndards de qualitat recollits a través d’aquest segell.
Ja s’han realitzat els treballs per a l’elaboració d’una norma UNE de turisme actiu, i està a l’espera de contrastar l’esborrany d’aquesta nova norma amb el sector privat per conèixer la seva opinió. Es tracta d’un dels sectors que està experimentant un major creixement en els últims anys. Agrupa a 1.300 empreses a Espanya, 262 d’elles a Catalunya, i atreu a més de set milions de turistes a l’any al conjunt de l’Estat.
Segons el Ministeri, Espanya és un referent mundial en matèria de normalització turística. En l’actualitat, existeixen 2.504 certificats sota la marxa ‘Q’ de qualitat turística (330 a Catalunya). Des de la Secretaria d’Estat de Turisme es pretén que totes les empreses que ofereixen serveis turístics puguin arribar als mateixos paràmetres de qualitat. Segons l’ICTE els establiments catalans certificats amb la Q són: 250 agències de viatges, 52 hotels i apartaments, 3 càmpings, 1 allotjament rural, 9 platges, 4 espais naturals protegits, 4 estacions d’esquí, 3 oficines d’informació turística i 4 serveis de restauració.
Perfil de l’empresa de turisme actiu a Catalunya
A Catalunya hi ha 262 empreses de turisme actiu. Pirineus, Empordà i Terres de l’Ebre concentren el gruix del turisme actiu segons un estudi de la Universitat de Girona sobre la gestió del turisme actiu a Catalunya.
Segons l’estudi un dels trets característics de les empreses de turisme actiu identificat és l’estructura de dimensions reduïdes, un 64% tenen com a màxim 3 treballadors. Pel que fa a l’antiguitat del negoci, un 30,3 % són empreses amb menys de 5 anys d’activitat, un 33,8% porta de 6 a 10 anys, i només un 22,4 % té més de 15 anys.
L’anàlisi qualitatiu de l’estudi conclou que la majoria d’empreses operen amb criteris de viabilitat econòmica, però compatibilitzant-los amb el plaer pel medi natural i l’activitat. Així doncs, es combina una visió del negoci com una opció d’estil de vida, el qual sovint requereix un procés que va des d’una pràctica inicial per afició a una professionalització.