Val la pena fer balanç de Fitur 2021
La Fira internacional de turisme de Madrid, Fitur, havia canviat les seves dates habituals del mes de gener per les de maig per esquivar la crisi de la COVID. La afluència de professionals i expositors no ha arribat ni a la meitat d’un any convencional.
La superfície d’exposició s’ha reduït considerablement, els estands han estat molt més petits amb passadissos amplis que dissimulaven aquesta reducció. El cas és que aquesta edició de la fira es pot qualificar com a “descafeïnada”. Però tot i això, formalment, l’aspecte de Fitur ha estat el d’una fira convencional amb els seus expositors, els seus pavellons, les seves catifes i les seves reunions paral·leles; però darrere de la façana impecable es troba un certamen fallit.
S’han pogut veure taulells permanentment buits, taules de treball infrautilitzades, agendes més que alliberades i fins i tot poques cues als espais de restauració, cosa inimaginable en altres ocasions. Fitur ha punxat perquè la majoria dels professionals no han acudit.
Suposem que ningú farà un balanç econòmic d’aquesta edició. Les administracions públiques -amb els seus pressupostos de promoció- han sostingut la seva presència i han volgut recolzar la fira i enviar un missatge de suport al sector turístic. Mentrestant, el sector privat, que no compta amb el matalàs pressupostari de l’administració, ha de mesurar molt molt les seves inversions. I Fitur 2021 no l’han considerat una inversió sinó directament una despesa.
Amb l’any ja avançat i la temporada turística a menys de dues setmanes de començar no és factible treballar les contractacions. Els equips comercials dels operadors turístics no s’han prodigat molt pels estands. Si ha tingut un valor aquesta fira ha estat la de recuperar la presencialitat, la de poder saludar alguns professionals (d’entre els pocs que han assistit) i la de preveure que l’any que ve serà millor que aquest. Fitur 2022 tindrà molt més sentit, aquesta edició, com els últims 12 mesos, millor oblidar-la.