El tren nocturn internacional torna a Europa
D’aquí un any, el desembre de 2021, es posaran en funcionament les primeres rutes europees de tren nocturn. Les companyies ferroviàries han recuperat combois de circulació nocturna internacional que uniran fins a 13 ciutats principals.
SNCF francesa, DB alemanya, OBB austríaca i CFF suïssa són les empreses ferroviàries que ho impulsen. Les dues primeres rutes en posar-se en marxa a finals del proper any seran la Viena-Munic-París i la ruta Amsterdam-Colònia-Zuric.
Un any més tard serà la Roma-Zuric i el desembre del 2023 s’incorporaran combois nocturns entre París i Berlín i entre Berlín i Brussel·les. La connexió amb Espanya serà en 2024. Es tracta de l’última connexió planificada, entre Barcelona i Zuric.
El transport ferroviari és considerat un mitjà sostenible, respectuós amb el medi ambient i una proposta alineada amb els objectius climàtics plantejats a Europa en la denominada transició ecològica.
La Comissió Europea pretén reduir en un 90% les emissions de CO2 en el transport el 2050 i per això és imprescindible la disminució de l’avió en front al tren. La petjada de carboni d’un passatger que realitza un llarg recorregut aeri per Europa és deu vegades superior al passatger que el fa en tren.
Els països de l’Europa central estan apostant fort per aquesta modalitat de transport. Àustria, per exemple, està fent una aposta estratègica pel tren nocturn des de la seva operadora pública ÖBB que ja compta amb una ruta nocturna entre Viena i Brussel·les. En el país veí, el govern d’Alemanya també està apostant pel tren nocturn, que juntament amb França, són els impulsors d’aquesta aliança europea per a la connectivitat ferroviària de passatgers en desplaçaments nocturns.