Camí al Brexit dur, i al turisme barat
El primer ministre britànic, Boris Johnson, segueix amb una posició radical amb l’objectiu de treure al Regne Unit de la Unió Europea “costi el que costi” el 31 d’octubre.
Johnson porta al Regne Unit i a la seva economia al precipici. Un Brexit sense acord suposarà una cosa propera a una catàstrofe quantificada pel mateix Banc d’Anglaterra en un cost de 100.000 milions d’euros, un increment de l’atur del 5% i una pèrdua del PIB del 2%.
El país s’empobrirà, el deute de l’Estat pujarà fins a límits descomunals i la població patirà amb la pèrdua de poder adquisitiu. Fins al 2030 el PIB del Regne Unit caurà un 8%. Amb aquest panorama, el turisme emissor britànic pinta fatal. El client acostumat a destinacions de sol i platja serà més sensible al preu. Ningú s’aventura a fer un pronòstic seriós sobre els efectes en la costa peninsular mediterrània i a les illes balears i canàries però un exemple el tenim en el mercat alemany.
Sense ànim catastrofista, amb motiu de la fira ITB de Berlín, a Comunicatur publicàvem la informació sobre la caiguda del mercat alemany. Al març encara passava desapercebuda, però els economistes d’aquell país advertien de la desacceleració de la seva economia i les possibles conseqüències. En l’últim exercici els turistes alemanys van caure un 4,1% a Espanya i el 10% a Catalunya i aquest any segueix en descens. Un exemple del que pot significar el Brexit amb l’emissor britànic en una situació econòmica negativa encara més aguda.
Les possibilitats d’un acord sobre el Brexit passen pel Consell Europeu d’aquesta setmana, el 17 i 18 d’octubre. Abans de la reunió les postures estan molt allunyades.
ABTA prepara a les seves agències associades davant un possible Brexit sense acord