Desapareixerà la teva empresa turística en menys de 20 anys per culpa de les startups?
Aquesta possibilitat va ser una de les estrelles de la setena edició del Fòrum TurisTIC que s’ha celebrat a Barcelona. La frase, en categòrica afirmació, no és nova, però la va pronunciar Brais Comesaña, responsable de transformació digital de l’empresa Elogia Media, una agència de màrqueting digital, durant la seva ponència en la qual es preguntava “Un emprenedor a la teva empresa o una startup a la teva empresa?”
Van haver-hi altres declaracions d’efecte, com la que va dir Joan Borràs, gerent de projecte d’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, organitzador del fòrum: “La dada no és coneixement. L’analista de dades és fonamental, no podem deixar les dades en mans de la tecnologia”.
Un any més el Fòrum TurisTIC va presentar les línies de transformació estratègica del turisme en implantació de les TIC. En l’edició d’enguany, dues personalitats d’excepció: per una banda Iis Tussyadiah, presidenta de la Federació Internacional de les noves tecnologies i viatges i turisme (IFITT) i professora de la universitat de Surrey que va parlar dels robots i de l’automatització, que poden resoldre problemes de l’escassetat de mà d’obra en diferents àmbits i dels sistemes d’intel·ligència artificial, que poden ajudar als treballadors a millorar les seves habilitats.
L’altre personalitat va ser Hai Ho, un emprenedor i director de Triip, una innovadora agència de viatges i tecnologia que és troba a Singapur. Amb la idea de la sostenibilitat en el turisme, llançarà una xarxa de blockchain que permetrà fer viatges sostenibles, rentables i autèntics i pagar amb una criptomònada que estan creant, de manera que els proveïdors de serveis de viatges podran connectar-se directament amb els clients en un mercat descentralitzat. Precisament el blockchain (textualment “cadena de blocs”, nova tecnologia que elimina els intermediaris, formant una base de dades distribuïda i segura) va ser un dels temes recurrents de la jornada, juntament al Big Data i la intel·ligència artificial.
Un altre ponència va anar a càrrec de Laura Ros, responsable de l’analítica de dades pel mercat europeu a l’empresa de telecomunicacions Orange, que va parlar dels eixos de la transformació digital, explicant les oportunitats d’estratègies de negoci que obren les tecnologies en saber els moviments, el temps i les coses que fan els turistes a una destinació gràcies als seus mòbils.
La jornada també va tenir una sèrie de debats i taules rodones. En la titulada La tecnologia ens convertirà en superprofessionals del turisme? va destacar la intervenció de Natalia San Juan, responsable de la gestió del talent, atracció, compromís i desenvolupament de Meliá Hotels International, que va posar de manifest la necessitat i dificultat que té una gran cadena com Melià per trobar les persones que liderin els projectes d’alta tecnologia que l’empresa està portant a terme per tot el món.
També va anar en la mateixa línia Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, que va explicar els problemes d’una empresa pública per ser més reactiva i donar respostes immediates i contractar empreses o persones molt especialitzades per les traves burocràtiques, els pressupostos i les necessitats de control que té l’empresa pública. També hi havia Isabel Carrillo, directora de carreres professionals de l’Escola de Turisme Ostelea, que va dir que els estudiants surten prou preparats de les universitats i escoles de turisme per afrontar el repte de les TIC.
Les altres dues taules rodones van presentar noves startups que pretenen donar solucions a problemes concrets del sector i tècnics i exemples reals de transformació digital amb dos casos ben diferents: un petit hotel familiar i una petita cadena hotelera de platja.
La jornada va tenir també la participació de diferents responsables d’institucions turístiques, com la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Chacón; el director general de Turisme, Octavi Bono o Miquel Sàmper, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.
Vull veure el web del Fòrum i les presentacions dels ponents