Turisme de Qualitat front Massificació Turística, nou Summit a Barcelona
El CaixaForum Barcelona acollirà els dies 8 i 9 d’abril una nova cimera turística sota el títol global “Les grans ciutats de la Mediterrània davant el fenomen turístic al segle XXI”. Plantejarà el desafiament d’impulsar un nou projecte per a les grans ciutats europees i per això confrontarà el turisme de qualitat front la massificació turística.
Durant les dues jornades s’abordaran blocs temàtics dividits en ponències i taules de debat que portaran els següents títols:
– La governança del turisme: ciutats europees
– Grans infraestructures turístiques
– Sostenibilitat
– L’impacte del turisme de qualitat en el conjunt de l’economia
– Atractius per al turista de qualitat
– Mitjans de pagament, innovació, tecnologia i comunicació
– Comerç, oci, cultura, gastronomia i experiències
– Turisme de qualitat i el seu impacte en l’economia en l’era de les persones
Cap els 7,5 milions de turistes de qualitat a l’any 2020 (2,5 milions més que en l’actualitat)
La organització d’aquesta cimera corre à càrrec del The Shopping & Quality Tourism Institute, un laboratori d’idees creat ara fa quatre anys per dos directius d’Iberia i d’El Corte Inglés per impulsar el turisme de compres. L’Institut s’ha convertit en un lobby important impulsat per diverses empreses, algunes de les quals formen part de l’Ibex 35, com Iberia, CaixaBank, El Corte Inglés, Oracle, el Grupo Quirón Salud o Global Blue (primer operador internacional de Tax Free). En la seva curta trajectòria ja han celebrat cimeres semblants a Madrid i Lisboa i per la de Barcelona s’han afegit també altres empreses, com Agbar, AENA, Union Pay i institucions, com El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona o Ferrocarrils de la Generalitat, essent Renfe el transportista oficial.
L’Institut va elaborar el seu Pla Estratègic pel Turisme de Compres i de Qualitat a Espanya 2018-2020 i aporta dades interessants, com ara:
- 5 milions de turistes de llarg radi van arribar a Catalunya el 2018, la quarta part del total de visitants estrangers, però el 50% dels ingressos totals per turisme.
- Incrementar els turistes de qualitat fins els 7,5 milions (factible al 2020), faria créixer els ingressos anuals per turisme en més de 5.000 milions d’euros.
- Els 4,1 milions de francesos que van visitar Catalunya el 2018 van gastar 2.400 milions d’euros, mentre que els 5 milions de llarg radi van deixar 10.033 milions.
- Aquest increment no provocaria massificació, perquè són turistes que viatgen en qualsevol època de l’any.
El repte és definir els turistes de qualitat i segons l’organització del Summit, són els viatgers de llarg radi, fonamentalment asiàtics (Xina, Japó, l’Índia); Estats Units i el Canadà; Llatinoamèrica i Rússia i els països del Golf Pèrsic. Son mercats que compten amb classes mitges joves d’alt poder adquisitiu i una capacitat de despesa que arriba a quintuplicar la dels europeus. Plantegen les vacances per viure experiències en un entorn segur, amb riquesa paisatgística, històrica i monumental i que viatgen diversos cops al llarg de l’any.
A la presentació de la cimera, tant Jordi Alberich, president del comitè organitzador del Summit Barcelona 2019 com Isabel Atkinson, directora executiva, van destacar la importància de la Xina i la necessitat de tenir més facilitats en el tema dels seus visats. Van aplaudir que aviat hi haurà un tercer consolat d’Espanya al gegant asiàtic i van recordar que a Alemanya hi ha sis oficines consulars. També van posar la mirada de futur immediat cap a l’Àfrica, que va rebre 11 milions de visitants de qualitat l’any passat, mentre que Europa en va rebre 13 milions.
Per assistir al Summit cal inscriure’s a través del seu web, on hi ha també el programa detallat. El preu de la inscripció és de 280 euros pels dos dies, esmorzars, dinars i còctel inclosos.