FITUR continua amb la seva especialització i amenaça la IBTM de Barcelona?
Un any més comença en el recinte d’Ifema a Madrid la Fira Internacional de Turisme, FITUR, que és la més important d’Espanya i una de les principals del sector a Europa. I un any més presenta algunes interessants novetats. Fidel a la seva trajectòria dels darrers anys, en els quals l’especialització ha estat una característica destacada, aquest any trobem una nova secció, FITUR MITM – MICE, que per molts és una OPA frontal a la IBTM WORLD de Barcelona.
I és que la fira de Madrid pretén ampliar les oportunitats de negoci del turisme d’incentius, reunions i business travel amb una agenda de cites entre expositors i directius internacionals que ells mateixos defineixen com “d’alta qualificació”. Al mateix temps anuncien unes “trobades B2B” on destaca el Workshop Hosted Buyer, en el qual es creu que tindran lloc 6.000 cites entre 110 compradors internacionals de 38 països, convidats per Fitur i 350 expositors i co-expositors participants. En total, per tant, la fira estima que es portaran a terme més de 7.000 trobades de negoci en aquest fòrum.
Aquest és un dels motius que pot encendre el senyal d’alarma en els responsables de la IBTM, ja que el programa de Hosted Buyers de la fira de Barcelona, una de les més importants del món en el seu sector, ha estat sempre un èxit. I a ningú se li escapa que Barcelona ha tingut problemes per retenir la IBTM, donat que diverses ciutats europees aspiren a tenir-la en un futur molt proper i la organització és a càrrec de l’empresa internacional Reed Travel Exhibitions. Però potser també per això es pot desenvolupar una petita guerra d’empreses organitzadores, ja que FITUR MITM – MICE compta amb la col·laboració de l’empresa madrilenya GSAR Marketing, que entre d’altres fires organitza la MITM Americas i la MITM Euromed.
El cine, producte turístic
Un altre nova secció monogràfica de FITUR està dedicada al que s’anomena Screentourism, o el que és el mateix, el turisme de cine, que poc a poc ha anat generant un gran interès entre el públic, com s’ha demostrat amb els escenaris de pel·lícules com El Senyor dels Anells o de sèries com Joc de Trons.
FITUR CINE comptarà amb un espai propi en el Pavelló 2 i es realitzaran diverses taules rodones sobre el tema amb experts de països com Nova Zelanda, Nou Mèxic (Estats Units), Gran Bretanya, República Txeca i Irlanda. FITUR CINE s’ha organitzat conjuntament amb la Spain Film Commission i diferents entitats semblants de diverses comunitats autònomes i ciutats espanyoles.
Un altre aposta és la de FITUR ES MÚSICA, que neix en el marc de FITUR FESTIVALES, un altre secció monogràfica de la fira de turisme. Es tracta d’una producció musical pròpia d’Ifema-Fitur que portarà la música urbana i alternativa al Pavelló 1 de la fira de Madrid el divendres 25 i el dissabte 26 de gener. Però és un festival de pagament, a un preu de 28 € i amb entrada totalment independent de l’entrada de la fira.
OBSERVATORIO FITUR NEXT. Un altre de les novetats d’enguany. Es tracta d’un projecte que pretén identificar les tendències de futur i projectar les pautes que generin impacte positiu en els diferents àmbits en els quals el turisme està present per millorar la qualitat de l’activitat turística. Aquest observatori realitzarà un treball d’investigació que durarà tres anys.
Pel demés, la fira aporta altres coses interessants, que és van consolidant any rere any, com FITUR KNOW-HOW ¬ EXPORT. Aquest any, SegitturLab oferirà deu tallers pràctics per emprenedors i professionals turístics, en els que la intel·ligència turística i les destinacions intel·ligents centren l’atenció. L’espai comptarà amb 40 empreses expositores amb solucions innovadores per al turisme en tots els seus àmbits: gestió hostalera, consultoria estratègica, promoció, comercialització, nous productes i serveis, etc. Destaca que es simularà una destinació turística intel·ligent on les tecnologies lligades a la transformació digital seran protagonistes. A més, en aquesta secció s’entregaran els VI premis a les millors aplicacions turístiques, The App Tourism Awards, on s’han presentat 50 aplicacions.
Seguint amb aquest tema, el Instituto Tecnológico Hotelero y FiturtechY 2019 presentaran en el Pavelló 10 quatre fòrums simultanis especialitzats en destinacions turístiques #techYdestino; les tendències del futur en el sector turístic, #techYfuturo; la gestió del negoci, #techYnegocio, y la sostenibilitat, #techYsostenibilidad, amb la tecnologia como a fil conductor. També es presentarà l’espai #techYhotel, on els professionals podran veure i experimentar l’ús i implementació de noves tecnologies i eines innovadores en l’entorn d’un hotel.
FITUR 2019 comptarà a més amb espais monogràfics ja consolidats, de gran desenvolupament i volum de negoci, com són FITUR GAY (LGBT+) i FITUR SALUD. Menys consolidat, però cada cop amb més atenció segueix FITUR SHOPPING. I és que Ifema i Fitur han trobat en l’especialització un lloc per a moltes empreses i organismes que potser no tenien cabuda en la fira tradicional, però aquest model també ha ocasionat una certa protesta de països i organitzacions, que han de multiplicar els seus esforços per ser presents en cadascun d’aquests espais monogràfics i al mateix temps l’enormitat expositiva limita les opcions professionals.
Fitur arrenca amb optimisme moderat, un creixement del 8,3%, 886 expositors titulars i més de 10.487 empreses de 165 països i regions, creixent un 11% la presència internacional que ja arriba a ser del 55% de la quota total de participació. Serà la última edició dirigida per Ana Larrañaga, que després de molts anys i una gran feina cedirà la direcció de Fitur a María Valcarce, que va ingressar a Ifema en el 1988 i que ha dirigit ja diverses fires en la institució madrilenya. Per la seva banda, Ana Larrañaga passa a ser directora de negoci firal d’Ifema.
Com és habitual, Fitur se celebra en el recinte d’Ifema, del 23 al 26 de gener.