La fira turística WTM de Londres ha servit per prendre la temperatura al mercat emissor britànic que passa per una situació complexa. El canvi de comportament dels nous turistes, amb nous interessos, i el Brexit, han planejat durant el certamen londinenc.
Els operadors del Regne Unit veuen el Brexit com una espasa de Dàmocles que penja sobre els seus caps. La negociació sobre els condicionants de la sortida que estan duent a terme el govern britànic i les autoritats de la Unió Europea seran clau. La indústria del viatge britànica segueix esperançada sobre el futur ja que encara no es ressent la demanda tot i que el Brexit segueix sent la gran incògnita.
Les dades de l’emissor turístic per a Espanya són, en certa manera, desconcertants. El turista procedent del Regne Unit és el principal, molt per davant del segon, Alemanya. Però en el que portem de 2018 el nombre de visitants britànics ha caigut un 3%, segons l’enquesta Frontur. Aquest descens és més preocupant en el cas de Catalunya, que s’ha multiplicat per dos. De gener a setembre els turistes del Regne Unit han caigut un 7,5% en la destinació catalana.
Aquesta situació és preocupant atès que pel que fa l’emissoraquest s’ha mantingut estable. Els britànics han continuat sortint del seu país a un ritme similar al d’altres anys i sembla que tenen intenció de seguir en 2019.
Així els resultats estan sent pèssims per al nostre sector turístic. Com pot ser que el resultat sigui tan negatiu quan el 60% dels britànics ha viatjat fora del seu país aquest any enfront del 57% del passat?
Potser la debilitat de la lliura davant l’euro ha pogut influir en l’elecció d’altres destinacions com pot ser Turquia.
Per fer front a aquest descens s’han activat els contactes amb les associacions d’agències de viatges com ABTA o AITO. Encara que l’important serà descobrir les causes d’aquest descens. Sense conèixer els motius és difícil trobar solucions.