Costa Brava Girona s’endinsa en el turisme científic i familiar amb 8 rutes
Entendre d’una vegada el fenomen de les estunes del Pla de l’Estany, amb la llegenda de les dones d’aigua incloses; conèixer els processos transformadors dels formatges, el mecanisme hidràulic d’un molí o el poder d’una farga al Ripollès; seguir la ruta de la pedra a la Cerdanya; la surera al Baix Empordà o saber el perquè el científic Ramon Margalef, nascut a Blanes, és una icona dels naturalistes, que ha donat nom a més de 15 espècies i que va ser el primer catedràtic d’Ecologia de l’Estat Espanyol, són algunes de les propostes de les rutes científiques per les comarques de Girona.
Una col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Fundació Catalana per a la recerca i la Innovació
Les rutes científiques i familiars són una nova alternativa al turisme convencional que des de fa temps cerca el Patronat de Turisme de la Diputació de Girona. Les propostes tenen un clar valor afegit científic divulgatiu, sense oblidar l’aspecte lúdic i de coneixement del territori i de la seva història. S’han concebut com sortides de cap de setmana per a realitzar amb família.
Per al Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, aquesta és una oportunitat per donar visibilitat a recursos latents que turísticament encara no s’han desenvolupat. D’aquesta manera, es vol incrementar el ventall de productes turístics didàctics i alternatius més vinculats a temes etnogràfics propis de la història del territori.
Tot això ha estat possible gràcies a la col·laboració del Patronat amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, una entitat nascuda el 1986 que fa de pont entre la societat i els àmbits científics, incrementant així l’interès dels ciutadans per la ciència i la tecnologia.
Fa tres anys van crear el portal Surt de recerca per Catalunya on s’hi poden trobar diverses activitats d’oci d’interès científic, amb la participació també de les universitats catalanes. Es en aquest portal on trobem les rutes científiques per les comarques de Girona, que s’acaben de presentar, encara que naturalment, des del portal del Patronat també s’arriba a elles.
El disseny de les rutes és força innovador i molt fàcil d’utilitzar: cada ruta està encapçalada per un vídeo, després hi ha una introducció escrita on es presenten els conceptes científics i un mapa de cada comarca amb uns números posicionats als llocs destacats de la ruta. Al clicar-los, una finestra resumeix els punts d’interès. Finalment hi ha una informació més extensa de tota la ruta.
Les vuit rutes científiques comarcals disponibles són:
- Ruta de la Transformació (Ripollès)
- La Gran Ruta del Pla de l’Estany
- Ruta Margalef (Selva)
- Ruta Submergida (Gironès)
- Ruta Sostenible (Garrotxa)
- Ruta Surera (Baix Empordà)
- Ruta Porta a la Innovació (Alt Empordà)
- Ruta de la Pedra (Cerdanya).
A més del portal divulgatiu, surtpercatalunya.cat, la fundació també publica les seves propostes a Twitter @surtderecerca i a Facebook Surt de Recerca.