Nou model de classificació dels establiments hotelers
La Universitat de Lleida (UdL) ha presentat un nou model de classificació dels establiments d’hostaleria basat en el punt de vista dels usuaris. El nou model serveix tant per hotels com pels denominats allotjaments d’economia col·laborativa, com ara Airbnb.
El treball dels investigadors de la UdL ha estat encapçalat per Eva Martín, professora de turisme i coordinadora del màster de màrqueting de mitjans socials. També hi han col·laborat experts de l’Escola Politècnica Superior de la UdL. L’estudi s’ha basat en el Big Data, ja que han analitzat 33.000 hotels de tot el món amb 18 milions de ressenyes. Totes elles extretes del web de reserves hoteleres Booking.com, entre altres motius perquè els usuaris que opinen han d’estar registrats, per la qual cosa és consideren més fiables.
S’han analitzat diversos paràmetres d’aquest web, comentaris dels usuaris, puntuacions o preus. Tot això ha estat possible gràcies a una branca de la intel·ligència artificial i creant un model que esbrina la categoria dels establiments a partir de l’opinió dels usuaris i tots aquests paràmetres. Això és el que més és diferencia de les categories oficials hoteleres, les clàssiques estrelles, basades sempre en criteris tècnics i d’infraestructures.
Aquest model està molt més en la línia del que s’està implantant a moltes empreses de tot el món, especialment a les dedicades al sector serveis, que és basa en el client com a prioritat absoluta. La professora Martín ha utilitzat una tècnica de classificació anomenada Màquina de vector de suport (Support Vector Machine).
El preu és fonamental
Amb aquest sistema s’evita tot el pesat treball administratiu y d’auditories oficials. Un altre dels avantatges del nou sistema és que estandarditza els criteris utilitzats en diferents països, augmenta la confiança dels usuaris i els ajuda en la presa de decisions.
De fet, la confiança del consumidor és la base del comerç electrònic i per això les plataformes en línia com les de l’economia col·laborativa basen el seu negoci en aquesta confiança i son una font molt bona per la resta dels usuaris.
A més, els consumidors es troben amb un excés d’informació a la xarxa i un primer filtratge en aquest sentit permet evitar la sobrecàrrega d’informació.
Després de l’anàlisi dels 18 milions de comentaris, els resultats confirmen que el preu segueix sent la característica més important per predir la categoria hotelera, seguits per la neteja i la localització i/o ubicació de l’establiment.
L’estudi s’ha publicat a la revista International Journal of Hospitality Management, que es troba dins del Top 10 mundial en els àmbits del turisme i de l’oci.