superior

Destinacions

Un festival xinès per promoure el Sud-oest de França?

Pot semblar una mica surrealista, però el cert és que la localitat francesa de Gaillac, situada entre Tolosa de Llenguadoc  i Albi, en el departament del Tarn, a uns 380 km de Barcelona, ha sorprès a tothom amb la celebració del Festival dels Fanals, Meravelles de Xina. I per ser més explícits podem afegir que és la primera vegada que arriba a Europa després de passar per Dallas, Singapur i Toronto.

L’esdeveniment té lloc durant dos mesos i finalitza el 31 de gener. Es realitza diàriament, de 18 a 23 h al parc Foucaud. El preu de l’entrada va dels 13 als 18 euros i és gratuït pels menors de 10 anys.

Es tracta d’un gran espectacle basat en les tradicionals llanternes xineses, ocupa 36 quadres escènics amb 100 escultures monumentals lluminoses. Els fanals, de més de 15 metres d’altura, es realitzen completament a mà i estan recoberts de seda. En il·luminar-se a la nit creen belles tonalitats.

Per preparar-lo s’han instal·lat a Gaillac 40 artesans xinesos en un immens taller de 1000 m2. Tos ells procedeixen de la província de Sichuan i alguns porten més de 20 anys practicant l’art dels fanals.

Fascinants maquillatges de l’Òpera de Sichuan
La tradicional Òpera de Sichuan està també present en el festival, amb màscares pintades a mà, capes daurades, fascinant gestualitat… Son algunes de les característiques d’aquest espectacle, en el qual els artistes transformistes canvien en segons fins a 30 vegades de cara per realitzar un art dramàtic enlluernador. Solament hi ha cent artistes en tota Xina que practiquen aquest art i sis d’ells estan a Gaillac per oferir aquesta representació tres cops al dia.

Un exemple per a l’agermanament entre ciutats?
Més enllà de la sorpresa, a França ha servit per obrir un debat sobre el sentit dels agermanaments entre ciutats. I és que la raó de ser d’aquest enorme festival en una localitat tan petita es troba en l’agermanament. Gaillac, que és molt conegut per la seva vinya, una de les més antigues de França i que reuneix set denominacions d’origen, està agermanada amb la ciutat de Zigong, província de Sichuan. A més d’exportar el seu vi a Xina, la cooperació entre Gaillac i el gegant asiàtic es completarà a la primavera amb una exposició que tindrà lloc al Museu de Belles Arts de Gaillac amb peces del  Museu d’Art de Pequín.

L’intercanvi cultural és total, perquè a més, el festival ha coincidit amb el tradicional mercat nadalenc de la localitat. Sens dubte, un bon moment per reflexionar sobre el sentit de l’agermanament entre ciutats. Molts pocs pobles i ciutats catalanes compleixen amb els protocols  que marca un agermanament i encara són menys els que saben promocionar-se a través d’ells. Potser el nou camí pugui ser que els agermanaments d’altres continents ens obrin les portes a altres cultures, ja molt present a la nostra vida, com pot ser el cas de Xina amb Gaillac. I qui paga tot això? El pressupost del festival és d’1.400.000 euros, dels quals el govern xinès n’aporta 700.000. La resta li pertoca a Gaillac, que ha aconseguit que fins a un 70% de la seva part hagi estat de procedència privada. Un exemple a seguir? Si Gaillac, amb 12.000 habitants ho ha aconseguit…

Articles relacionats

Back to top button