superior

AAVV i TTOO

ACAVE dóna per superada la crisi anunciant creixements del 10% aquest estiu

El nombre de reserves de viatges per aquest estiu es consolida amb l’augment del 10%, segons l’enquesta que ha realitzat l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE). En la presentació dels resultats de l’enquesta, Martí Sarrate, president d’ACAVE, va donar per acabada la crisi i va constatar que la recuperació del sector és evident. Així, per exemple, si durant la crisi és van tancat unes 5.000 agències i punts de venda en tota Espanya, en l’actualitat “s’estan obrint agències en un nombre similar, tot i que són més micros i més especialitzades”.

L’enquesta preveu que la tendència a l’alça iniciada en anys anteriors és consolidi. Per això, Martí Sarrate creu que la temporada serà “molt bona” i és superaran les xifres rècord d’arribades de turistes de l’any passat. Entre els motius del creixement, Sarrate va citar una certa recuperació econòmica, que malgrat tot és evident; la por a la pèrdua de la feina, que ha disminuït considerablement i al fet que s’han eliminat les ofertes de darrera hora que hi havia altres anys, amb un bombardeig constant d’ofertes als mitjans, que donaven poca serietat a la feina de les agències.

Es consolida també el fet que el consumidor reservi amb més antelació: un 50% de les reserves de vacances és fan entre 3 i 6 mesos abans i un 45% entre un i tres mesos d’antelació.

L’enquesta també recull que la durada dels viatges, s’ha allargat i es situa entre els 8 i 15 dies de mitjana, amb una despesa d’entre 1.500 i 2.500 euros per persona.

Sobre les destinacions més populars no hi ha gaires canvis. Els viatges de llarga durada són els preferits per les vacances d’estiu, essent Àsia un dels continents més demandats. Sarrate va destacar l’increment del Japó, degut a la baixada de preus dels vols a aquest país. Altres destinacions demandades de llarga distància són Estats Units, Canadà, Cuba, Mèxic i Costa Rica, gràcies als vols directes i a Àfrica Kènia i Madagascar.

En les destinacions de mitja distància destaca el fet de la petita baixada de París i Londres, pel tema dels atemptats, compensada per l’augment dels Països Escandinaus, sobre tot Islàndia, i Rússia.

Pel que fa als viatges nacionals, el sol i platja segueix sent líder, amb les illes Balears en el primer lloc i Andalusia en el segon lloc, avançant a les Canàries. El nord d’Espanya és escollit pels turistes que volen gaudir de l’interior i la muntanya.

Finalment, Sarrate va destacar especialment els creuers pel Mediterrani, però també els fluvials per Europa com a productes molt demandats per la bona relació qualitat / preu i per les prestacions i serveis que ofereixen les naus.

Una cinquantena de denúncies cada any per intrusisme
Com és natural, Martí Sarrate va incidir en la garantia que suposen les agències de viatges pels consumidors, ja que són les úniques que disposen de totes les garanties legals establertes i a més, en cas d’incidències durant el viatge, treballen per oferir solucions als seus clients. També defenses els interessos dels passatgers en casos de retards o cancel·lacions de vols i va recordar que totes les agències associades a ACAVE estan obligades a complir el Codi Ètic d’ACAVE.

Davant la nova normativa segons la qual les agències passen a dependre de Consum i no de Turisme, va reclamar que la legislació sigui única a tot l’Estat, per evitar que cada Comunitat tingui la seva, amb criteris moltes vegades diferents i acabar amb la disbauxa actual.

Catiana Tur, gerent d’ACAVE va recordar que moltes plataformes i agències de serveis acaben per oferir també viatges combinats, quan la legislació actual ha definit clarament que només les agències de viatges poden fer-ho, “motiu pel qual cada any interposem entre 40 i 50 denúncies per intrusisme”.

Articles relacionats

Back to top button