L’estudi de la reputació online de les platges de la Costa Barcelona revela una valoració d’un 8,4
A punt la temporada d’estiu, el litoral barceloní és presenta amb força davant els ciutadans i turistes. En el centenar de kilòmetres de la marca COSTA BARCELONA, hi han 25 banderes blaves aquest any: 9 al Maresme, 9 al Barcelonès, 4 al Garraf i 3 al Baix Llobregat.
Però més enllà dels resultats de les banderes blaves, quina és la valoració que la gent fa sobre les platges de la demarcació? Per saber-ho amb profunditat, és força interessant l’estudi que acaba de presentar la Diputació de Barcelona a través del LabTurisme i en col·laboració amb l’empresa Vivential Value. Sota el títol “Estudi de reputació on line de les platges de la demarcació de Barcelona 2016”, trobem un extensiu anàlisi de la presencia on line de las platges del litoral barceloní.
En termes generals, els resultats son prou bons, ja que l’índex de satisfacció en l’entrada definida com “experiència platja”és d’un 8,47 sobre 10. Aquesta bona valoració es dóna a la major part del territori i destaca que és més elevada entre els turistes estrangers i els visitants locals que entre els turistes de la resta de l’Estat Espanyol.
L’estudi ha analitzat més de 270.000 continguts generats pels propis turistes i visitants sobre més de 120 platges de 26 destinacions.
Observem que l’objecte d’estudi EXPERIÈNCIA PLATJA està força present a les xarxes socials, com per exemple, a Facebook (“M’agrada aquesta platja”); Twitter (“Estic a la platja”); Instagram (“#Sunday #beach #beer”); Recomanacions (“Aneu per les seves platges”) o Reviews (“Un 10 per aquesta platja”).
Els resultats els trobem desglossats en diferents apartats:
1.-Visibilitat i Recomanació,
– Destinació Barcelona, amb 26 poblacions
– Entorn Barcelona, amb 25 poblacions i no inclou la ciutat de Barcelona
2.Valoració quantitativa
Aquí és on trobem el 8,47/10 de puntuació al que ens referíem abans. Destaca, però, l’augment constant dels darrers anys: 8,41 al 2014; 8,46 al 2015 i 8,47 al 2016.
També trobem una sèrie de valoracions, essent les positives d’un 45%, les neutres d’un 38% i les valoracions negatives només son un 17%.
I també en aquest apartat trobem el perfil del banyista més crític, que és l’estatal a les platges de la ciutat de Barcelona.
A continuació l’estudi inclou evolucions al llarg dels anys i diverses comparatives (per comarques, per mercats emissors o per tipus de client).
3.- Valoració qualitativa
La tercera fase de l’estudi fa referència a mencions positives, com ara tranquil•litat de les platges, netedat, serveis de qualitat, entorn familiar, etc. i que arriben a ser 4.552. A l’altre banda trobem les mencions negatives, com ara massificació i problemes d’aparcament, que arriben a només 514.
4. Realitat immersiva
En aquest darrer apartat s’analitza la reputació visual, amb fotos molt atractives en front de fotos que no incentiven la visita.
Com és habitual en els treballs del LabTurisme de la Diputació de Barcelona, l’estudi és a l’abast de tothom, ja que el PDF és pot descarregar des del web de la Diputació de Barcelona.
830.000 euros destinats a les platges de la demarcació de Barcelona
La Diputació de Barcelona està força sensibilitzada amb el tema de les platges i el seu valor natural i destina aquest any 830.000 euros a la campanya “Cuida les platges i cuida’t tu”. La campanya pretén garantir la seguretat i salubritat de les platges. Per això Salut Pública de la Diputació dóna suport cada any als municipis costaners (menys Barcelona ciutat) per garantir serveis com salvament i socorrisme i per a les campanyes de d’educació i informació relacionades amb la protecció i promoció de la salut en les platges. També és facilita retolació, banderoles identificatives dels llocs de socors, polseres per identificar els infants, cartells informatius de l’estat de la mar, radiació ultraviolada i material de sensibilització sobre l’ús responsable d’aquests espais naturals i els riscos que hi ha a les platges (sol, meduses, accidents, pèrdua d’infants, etc.).