“Ha estat un error cedir als ajuntaments part de la recaptació de la taxa turística”
El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha presentat el seu full de ruta turístic per a Catalunya durant una conferència que ha estat seguida per un nodrit grup d’empresaris i representants del sector turístic. El conseller ha sorprès pels missatges clars i directes que ha llançat a un auditori que ha pogut interpel·lar-lo en un torn de preguntes obertes.
“No anem per bon camí quan apareixen notícies de cambreres d’habitació que cobren menys de 2€ per cada habitació”, ha afirmat Baiget per defensar un model en el que “es generi ocupació de qualitat i amb remuneracions justes”. En el capítol dedicat al model turístic, no ha passat desapercebut la seva referència al turisme de borratxera. “Us diré clarament quin crec que no ha de ser el model: Catalunya no ha de ser atractiva per la seva oferta de cubates a 4€ i per la percepció que aquí es tolera tot i que aquí qualsevol comportament és possible. Ho ha de ser pels seus fantàstics actius que permeten que l’estada al nostre país sigui tota una experiència: la gastronomia, el nostre patrimoni cultural i natural, les enoexperiències, l’esport, entre molts d’altres actius”, ha afirmat.
Sobre la taxa turística el conseller Baiget no ha volgut deixar passar l’ocasió per qualificar “d’error” i de “decisions de curta volada” transferir als ajuntaments més percentatge de l’impost turístic en detriment de la Generalitat. El grups al Parlament de Catalunya van aprovar en els pressupostos que els ajuntaments es quedin amb la meitat de la recaptació de la taxa. Baiget no està en contra de la capacitat dels Ajuntaments en fer polítiques de promoció: “és bo que hi siguin i han de ser, però no a costa i al marge de les del govern del país”. Ara el conseller adverteix que serà exigent amb els ajuntaments i els reclamarà que detallin la despesa que realitzen amb la taxa turística i vigilarà perquè es destinin als usos legalment establers.
La realitat del país va més enllà del que succeeix a Barcelona
Sobre els efectes que té el turismes sobre determinades zones de Barcelona el conseller no ha volgut negar l’existència “concentració elevada de fluxos turístics”, aspecte que estima que cal afrontar i regular. Però ha negat que la culpa de tots els mals de la ciutat siguin en exclusiva al turisme: la gentrificació, l’encariment dels lloguers, els sorolls i l’incivisme, la destrucció de l’essència ciutadana… Baiget creu que es tracta d’una simplificació parcial de la realitat i no ho comparteix aquells que l’han convertit en el principal problema per als ciutadans.
El conseller ha reivindicat el valor del turisme durant la crisi: “Com han canviat les coses en poc temps. Fa uns anys, pocs, en la part més dura de la crisi econòmica, parlàvem del sector en termes d’oportunitats, de creació d’ocupació de resistència a la crisi, per esmentar alguns qualificatius. Ara sembla que s’ha passat a l’altre costat, oblidant-se d’aspectes com: generació de riquesa, d’oportunitats, contacte entre les persones, enriquiment personal, major tolerància i acceptació de les diferències. Tot això també ho aporta el turisme i val la pena que ho tinguem present”.
Pla Territorial Sectorial
El conseller Baiget ha aprofitat la conferència per anunciar la redacció d’un instrument de planificació territorial sectorial de turisme com a garantia d’implantació a tot Catalunya d’un model turístic “de competitivitat sostenible”. Entre els objectius es troba el de “minimitzar les externalitats negatives del turisme”.
Aquest Pla territorial sectorial de turisme donarà resposta a la mobilitat turística, l’ús sostenible dels recursos naturals i culturals, la reconversió de destinacions turístiques obsoletes, la determinació de condicions favorables per a la inversió i la dinamització turística en clau de reequilibri territorial, la implementació d’una estratègia smart pel conjunt de destinacions turístiques catalanes, entre d’altres aspectes.