8 M€ dels fons Next Generation per projectes turístics de Lleida
Els Plans de sostenibilitat turística en destinacions finançats amb fons europeus NGUE han incorporat tres propostes de les comarques lleidatanes. Els projectes es van presentar a la convocatòria extraordinària 2021 i rebran en total 8 milions d’euros. Concretament el denominat “Naturalment Lleida”, que rep 3,5 milions d’euros; el “Pla de sostenibilitat de la Vall de Boí”, amb 2 milions d’euros; i el de “destí nàutic d’interior del Consorci Segre Rialb” amb una inversió de 2,5 milions d’euros.
Naturalment Lleida aposta pels espais naturals com a gran actiu de la demarcació lleidatana. La inversió anirà a les vies blaves del Cardener i Camí del Segre; en la Via Verda de la Noguera Baixa; en punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques; i per dur a terme diverses actuacions al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
En el cas del Pla de sostenibilitat turística Vall de Boí aquest està orientat al turisme inclusiu, intel·ligent i que permeti convertir la destinació en un referent global de turisme accessible per a les persones amb alguna discapacitat de mobilitat, auditiva, visual o de comunicació o aprenentatge. La inversió té previst la crear senders, miradors i experiències turístiques inclusives.
Entre les actuacions del Consorci Segre Rialb, destí nàutic d’interior destaquen, per exemple, l’adequació del Canal d’Aigües Braves de Ponts i d’una Via Blava al marge del pantà de Rialb i el riu Segre; la creació d’un mirador astronòmic i d’un parc d’aventures familiar; i el condicionament del Mirador de la Torre i del Mirador del Pou de Gel, a Oliana
Calculen que amb aquests 8 milions es mobilitzaran al territori uns altres 13 M€ addicionals d’inversió induïda. La directora general de Turisme, Marta Domènech, ha explicat que “aquestes inversions han de servir per millorar les comarques lleidatanes com a destinació i la seva competitivitat com a territori així com per contribuir a crear oportunitats i llocs de treball, afavorir la cohesió territorial, la desconcentració i la desestacionalització”. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que “per a nosaltres, el turisme sostenible no és una moda, és l’estratègia sobre la qual l’Ara Lleida ha esdevingut pal de paller del turisme amb marca de qualitat que ha convertit aquest sector en punter i bàsic per a la nostra economia”.